Georgië is het oudste wijn-producerend land ter wereld en wetenschappers vermoeden dat de regio Samtskhe-Javakheti met de historische naam Meskheti, de bakermat is van deze wijncultuur.

Meskheti werd 4 eeuwen lang bezet door de Ottomanen (Turken). Ze verwoestten wijngaarden en wijndorpen, vernietigden vele lokale endemische druivensoorten. Enkele jaren geleden besloot Giorgi Natenadze de oude Meskhetiaanse wijnstokken te zoeken, hij bestudeerde, identificeerde de druiven en verbouwt ze nu.

... "Het afgelopen decennium heb veel ik door bergbossen getrokken op zoek naar oude wijnstokken die in bomen groeien, zoals de natuur het bedoeld heeft. Ik heb een aantal wijnstokken gevonden van meer dan 100 jaar oud, van sommige denk ik dat zij meer dan 400 jaar oud zijn. Ik heb 40 zeldzame druivenrassen ontdekt in het zuiden van het land, vlakbij de grens met Turkije. Hiervan heb ik er tot nu toe slechts 24 rassen kunnen identificeren. In de wijnkelder Natenadze maak ik elk jaar andere wijn van deze oude variëteiten

In deze regio is dit de eerste wijnproductie na de 16e eeuw. De meeste druiven verzamel ik in bossen en oude verwoeste dorpen. Meestal zijn de druivenbomen meer dan honderd tot tweehonderd jaar oud. De oudste is meer dan vier eeuwen oud en geeft nog steeds druiven waarvan we wijn maken. Feitelijk maak ik wijn van wilde druiven die groeien in het vulkanisch berggebied. Alles is wild en natuurlijk" ...

De druiven groeien op een hoogte van minimaal 1000 en maximaal 1650 m. De productie van deze "wilde wijn" is zeer beperkt. Wij produceren maximaal 1200 flessen per jaar van verschillende druiven. wanneer u Meskhuri-wijn proeft, ervaart u de hele Meskhetiaanse geschiedenis en legendes en de absoluut unieke verschillende aroma's.